Wat is de taak van de MR?
De medezeggenschapsraad geeft adviezen en neemt besluiten over onderwerpen die met het beleid van de school te maken hebben. Besluiten die de directie en/of het schoolbestuur neemt, worden voorgelegd aan de MR.
De medezeggenschapsraad overlegt met de directie en geeft gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen zoals:
het kiezen van leermethodes
personeelsbezetting (vacatures, stageplaatsen, scholing leerkrachten en groepsformatie)
de besteding van geld en gebouwen
het vaststellen van vakanties en vrije dagen
communicatie en betrokkenheid naar ouders
De MR bestaat uit een oudergeleding en een personeelsgeleding en vergadert zon 8 keer per jaar. In de nieuwsbrief van de Wereldwijzer staat na elke vergadering een verslag en wordt de datum aangegeven van het eerstvolgende overleg. U bent altijd welkom om de MR vergadering bij te wonen. Als ouder kunt u de MR voorzien van waardevolle informatie. Wat leeft er, wat is uw mening, heeft u suggesties, waar zit u over in? U kunt ons altijd aanspreken en/of mailen: mr.wereldwijzer@morgenwijzer.nl
Wie zitten er in de MR?
Voorzitter: Sander Voskuilen (ouder)
Afvaardiging team: Angelie en Megan
Afvaardiging ouders: Kim R.
Megan en Angelie zijn leerkrachten in de bovenbouwunit. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de notulen als ook betrokken bij de PR activiteiten voor de school.
Hierbij stelt Sander Voskuilen zich voor.
Mijn naam is Sander Voskuilen en ik ben de vader van Stella uit groep 6. Stellas broers Milan (3e klas Scala collega) en Simon (1e klas Ashram college) hebben ook op De Wereldwijzer gezeten, dus ik loop al een tijdje mee. Met ingang van dit schooljaar ben ik lid van de medezeggenschapsraad. Jaren geleden had ik al eens bij toenmalig MRlid Femke aangegeven dat ik wel open stond voor een rol in de MR. Toen er vacatures kwamen wist zij mij te vinden, en heb ik mij direct aangemeld als kandidaat. Als MR-lid wil ik graag een bijdrage leveren aan goed onderwijs voor kinderen en leerkrachten. Vooral na de moeilijke periode in de afgelopen anderhalf jaar, waarin noodgedwongen veel dingen anders liepen dan we graag hadden gewild. In het dagelijks leven adviseer ik pensioenfondsen over hun pensioenregelingen. Bij mijn werkgever heb ik zeven jaar in de ondernemingsraad gezeten, dus medezeggenschap is niet nieuw voor mij. Mocht je iets willen bespreken dat de MR aangaat (iets anders mag ook, natuurlijk), spreek mij dan gerust aan. Ik sta meestal aan de zuidkant van het schoolplein en met mijn ruim twee meter ben ik moeilijk over het hoofd te zien.
Vergaderdata 2022-2023
start 19.30 uur
...
Naast deze vastgestelde data, worden er nog één of twee extra vergaderingen ingepland, wanneer het nodig is voor besluitvorming of advisering. De MR is bereikbaar via e-mail: mr.wereldwijzer@morgenwijzer.nl
Hoe kom je in de MR?
De ouders in de oudergeleding worden door en uit de ouders van de school gekozen. Alle ouders mogen zelf kiezen (actief kiesrecht) en zich verkiesbaar stellen (passief kiesrecht). Als er meer kandidaten zijn voor de beschikbare plaatsen in een geleding, worden er verkiezingen uitgeschreven. Elk ouderlid neemt voor drie jaar zitting in de MR, maar mag zich vervolgens voor nog een termijn verkiesbaar stellen.
Wat is het verschil met de oudercommissie? De MR en de oudercommissie spannen zich in om samen een goede school te maken en te houden. De oudercommissie (OC) bestaat uit ouders die helpen bij allerlei schoolactiviteiten. De MR houdt zich meer bezig met het beleid en de organisatie van de school.
Wat zijn de bevoegdheden?
De Wet Medezeggenschap Onderwijs (WMO) onderscheidt een drietal algemene rechten voor de MR:
Informatierecht. Het informatierecht houdt in dat het bevoegd gezag (bestuur, bovenschools management en directie) de MR alle inlichtingen, die hij/zij voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijze nodig heeft, tijdig verstrekt. Het bevoegd gezag moet dit ongevraagd doen, maar moet ook op verzoeken van de MR ingaan.
Recht op overleg. Het recht op overleg houdt in dat de MR ten minste twee keer per jaar door het bevoegd gezag in de gelegenheid wordt gesteld de algemene gang van zaken in de school te bespreken. Het bevoegd gezag en de MR komen ook bijeen indien daarom onder opgave van redenen door een van de partijen wordt verzocht.
Initiatiefrecht. Het initiatiefrecht betekent dat de MR bevoegd is tot bespreking van alle aangelegenheden die de school betreffen. Bovendien mag de MR daarover aan het bevoegd gezag voorstellen doen en standpunten kenbaar maken. Daarnaast heeft de MR de volgende bijzondere bevoegdheden:
Instemmingsrecht. Het instemmingsrecht wil zeggen dat voor bepaalde in het reglement van de MR genoemde besluiten het bevoegd gezag vooraf de instemming van de MR nodig heeft. Het bevoegd gezag mag het besluit niet uitvoeren als deze instemming ontbreekt.
Adviesrecht. Bij het adviesrecht gaat het erom dat bij een aantal in het reglement vastgelegde aangelegenheden het bevoegd gezag advies moet vragen aan de MR. Bijvoorbeeld over fusieplannen of over het aanstellen van een nieuwe directeur. Het bevoegd gezag mag een advies beargumenteerd naast zich neerleggen.